Program “Medicinsko pomagalo-pomoć obitelji” provodimo od 2006. godine, iako se s posudbom prvih pomagala započelo još 2003. godine. Riječ je o posudionici medicinskih pomagala osobama starije životne dobi, palijativnim bolesnicima te osobama u oporavku nakon ozljeda ili operativnih zahvata.

Naša posudionica po broju pomagala i korisnika među najvećima je u Istri, i kako raste potreba u zajednici za ovakvom pomoći, tako su i veći izazovi pred nama: od zapošljavanja osobe da ga vodi i provodi, do obnove i nabave pomagala, prostora za skladištenje te kombija za prijevoz kreveta. Program je i radno i emotivno vrlo intenzivan.

Tijekom godina, iz donacija, projekata te vlastitim sredstvima nabavljeno je 197 pomagala: električnih i mehaničkih bolničkih kreveta, invalidskih kolica, toaletnih stolaca i kolica, hodalica, rolatora, antidekubitalnih madraca, stolića za hranjenje, samostojećih trapeza, povišenja za WC, štaka, štapova i sl. Najtraženiji su svakako bolnički kreveti, kojih imamo 45, od koji 31 električni.

S posljednjim danom 2019. godine, pomagala je koristilo i koristi 160 korisnika uglavnom s područja Labinštine. Tijekom 2019. godine, za posudbu nam se obratilo oko 140 osoba, od kojih smo u potpunosti ili djelomično mogli pomoći 94 osobe. Sveukupno, tijekom iste godine evidentirano je 108 reversa, od kojih: 30 bolničkih kreveta, 20 invalidskih kolica, 17 toaletnih stolica ili kolica, 20 hodalica, 18 štaka, 3 povišenja za WC, 13 samostojeća trapeza, 9 AD madraca itd. Prosječna dob korisnika je 75 godina, a oko 66% njih su žene.

Tijekom 2019. godine, vlastitim sredstvima kupljena su 2 samostojeća trapeza, dok su nam građani donirali (rabljeno) povišenje za WC školjku, invalidska kolica, štap na 4 nogice i hodalicu, jedan sugrađanin kupio je 4 toaletna kolica, 1 toaletni stolac i AD madrac, dok smo od udruge dobili 1 invalidska kolica.

Kako program funkcionira?

Kad nam se građani obrate za pomoć za oboljelog ili onemoćalog člana obitelji kojemu je pomagalo potrebno, otvaramo upit kojim tražimo osnovne podatke o korisniku te njegovim potrebama. Ukoliko je pomagalo odmah dostupno, ono se i posuđuje te zadužuje reversom. Pri posudbi bolničkih kreveta, koje uglavnom prevoze i montiraju naši volonteri, s korisnikom se sklapa i ugovor o posudbi. Pomagala se posuđuju dok postoji potreba korisnika.

Program se za sada financira iz donacija građana i projektno, te iz vlastitih sredstava. S obzirom na nepredvidljivost projektnog financiranja, te nedostatnu količinu donacija građana (godišnje se tako prikupi između 4 i 5 tisuća kuna donacija od osoba koje su koristile uslugu posudionice), ukoliko lokalne vlasti program ne podrže, u skoroj budućnosti moguće je da se posudba krene naplaćivati.

Tijekom 2019., u prevoženju i montaži bolničkih kreveta sudjelovalo je 4 volontera, sa 68 volonterskih sati. Nerijetko ukoliko volonteri nisu u mogućnosti, pomagala prevoze i montiraju i same djelatnice.

Uz spomenute probleme s početka teksta, izazov je i praćenje korištenja pomagala. Na žalost, nije rijedak slučaj da se pomagalo ne razduži usprkos prestanku potrebe, da se odloži u neprikladne uvjete ili slabo održava te se zbog toga uništi, ali i da se posudi trećoj osobi bez našeg znanja i odobrenja. Takav pristup otežava i bržu rotaciju pomagala, jer je posebno teško ne moći pomoći nekome tko pomoć treba sad, posebnice kada je riječ o palijativnim bolesnicima.

Želite li donirati za ovaj program, možete to učiniti kod nas na Crvenom križu, ili uplatom na žiro račun IBAN HR 47 2402006 1100130987, poziv na broj 601 ili 1072.

Share.

Comments are closed.