Humanitarno-socijalni program

Opći cilj Humanitarno-socijalnog programa jest pomoć i podrška skupinama stanovništva u povećanom riziku od socijalne isključenosti te žrtvama prirodnih i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Pojedinačni ciljevi Humanitarno-socijalnog programa su:

 • pomoći građanima u riziku od siromaštva i u siromaštvu te otežanim životnim uvjetima,
 • pružiti psihosocijalnu podršku osjetljivim skupinama stanovništva,
 • senzibilizirati lokalnu zajednicu i mlade za solidarnost i filantropiju.

Humanitarno-socijalni program provodi se sukladno načelima Pokreta, te u skladu sa Zakonom o humanitarnoj pomoći. Aktivnosti ovog programa spadaju pod čl.10 Zakona o HCK, dok je sudjelovanje u apelima sukladno javnim ovlastima HCK.

Direktni korisnici humanitarno-socijalnog programa su osjetljive skupine stanovništva i njihove obitelji, dok su indirektni korisnici ustanove i udruge sa istim/sličnim područjem rada, JLS te lokalna zajednica. Program se provodi i uz podršku i rad volontera i mladih.

Socijalna samoposluga GDCK Labin nalazi se na adresi Katuri 17, u sklopu skladišta. Otvorena je utorkom od 12 do 14 sati, a korisnici po potrebnu pomoć dolaze uz najavu. Korisnicima koji žive na udaljenim lokacijama ili nisu u mogućnosti doći odabrati namirnice pomoć dopremaju volonteri ili djelatnici GDCK Labin. 

Uvjeti i normativi pružanja humanitarne pomoći regulirane su Pravilnikom o pružanju humanitarne materijalne pomoći putem Humanitarno-socijalnog programa GDCK Labin. 

Informacije za donatore humanitarne pomoći:

 • hrana i higijenske potrepštine primaju se uvijek. Molimo da hrana i higijenske potrepštine bude u originalnoj ambalaži i u roku uporabe
 • odjeća, obuća, posteljina i slično primaju se prema dogovoru. Molimo da roba bude čista i bez oštećenja.
 • namještaj i kućanski uređaji primaju se isključivo prema dogovoru
 • pelene za inkontinenciju primaju se uvijek. Molimo da ambalaža bude neoštećena i da pelene budu u roku upotrebe

S pravnim osobama koje doniraju potrepštine za socijalnu samoposlugu ili žele donirati za bilo koji drugi program GDCK Labin izdaje se potvrda o donaciji koja služi kao porezno priznati izdatak.

 

Zakonska osnova

Dokumenti

ime dokumentapreuzimanja
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2022. godinu
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2021. godinu
Trogodišnji program rada pravne osobe koja podnosi Zahtjev za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći
Izvješće o provedbi trogodišnjeg Programa rada pravne osobe kojoj je odobreno stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći (za 2016.)
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2016.godinu
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2017. godinu
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2018. godinu
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2019. godinu
Izvješće o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći za 2020. godinu

Važne informacije građanima o doniranju hrane, odjeće, obuće i sl.

 • budući je svakodnevno trebamo, hranu primamo rado i svakodnevno. Molimo da donirane namirnice budu nekvarljive i u roku trajanja. Preporučujemo donacije: brašna, ulja, riže, palente, tjestenine,  konzervirane hrane (grah, grašak, mesni narezak, ribe i sl.), šećera, soli, instant juha, čaja, kave, keksa, pahuljica, i sl.
 • svakodnevno primamo i sredstva za osobnu higijenu te sredstva za čišćenje
 • rabljenu odjeću, obuću, posteljinu, torbe i igračke primamo utorkom od 8 do 16 sati. Kako katkad zbog prirode posla nismo utorkom uvijek u uredu ili skladištu, slobodno nas nazovite. Molimo da donirana roba bude čista, neoštećena, bez trajnih mrlja, sezonska i odmah upotrebljiva. Najčešće nam nedostaju muška odjeća i obuća, trenirke (za oba spola), odjeća jako velikih brojeva. Odjeća se dijeli našim korisnicima, od kojih dio njih tu odjeću ima potrebu odijenuti odmah, ili nemaju uvjeta da je operu, pa molimo za razumijevanje po pitanju prohtjeva kakva odjeća treba biti. Sva odjeća koju ne uzmu naši korisnici, nije upotrebljiva ili nije sezonska, zbrinjava se putem socijalne zadruge “Humana Nova”. No do isporuke, problem je skladištenje, stoga molimo donatore da nas ne percipiraju kao deponij.
 • namještaj i tehničke uređaje primamo ukoliko za iste imamo upit sa strane korisnika