Medicinsko pomagalo – pomoć obitelji

Program “Medicinsko pomagalo-pomoć obitelji” službeno je nastao 2006. godine, dok su se prva pomagala počela posuđivati još 2003. godine.
2006. godine imali smo 6 pomagala, danas ih imamo dvjestotinjak, od čega gotovo 50 bolničkih kreveta od kojih je 80% na elektromotorni pogon. Program je koristilo više od 1.000 korisnika, a zadnjih godina godišnje naša pomagala koristi njih oko 140-150. 
Dio pomagala donirana su nam kao rabljena pomagala, a dobrim dijelom tijekom godina nova smo kupovali putem projekata, vlastitih sredstava te donacija. 
Najtraženiji su bolnički kreveti. Od 2020. nadalje prosječno se godišnje izda 36 kreveta, a isto tako prosječno 25 osoba godišnje ne uspije dobiti bolnički krevet jer ih u trenutku njihove potrebe nemamo. Za krevete najčešće postoje liste čekanja, katkad na njih čeka i 8-10 osoba. 

Obrtaj posudbe kreveta vrlo je spor, u analizi koju smo radili pred nekoliko godina došli smo do podatka da je prosječno korištenje kreveta 635 dana.

Do 2022. godine program je bio besplatan, no zbog njegove održivosti Skupština GDCK Labin na sjednici održanoj 30. prosinca 2021. godine donijela je Odluku o najmu medicinskih pomagala kroz program “Medicinsko pomagalo-pomoć obitelji”.

Iako je odluka donesena u trenutku postpandemijske krize i kod dijela korisnika dočekana s razočarenjem, riječ je o odluci iza koje stoji višegodišnje praćenje potreba i analiza stanja pomagala. Labinština je do sad uistinu ovim programom imala svojevrstan nadstandard jer smo tijekom godina razvili jednu od većih posudionica u Istri. 
 
Međutim, stanje je danas takvo da smo morali pribjeći tome da se približimo cilju da za krevet nema čekanja. Sve je više starijeg stanovništva, sve se više ljudi njeguje kod kuće. Krevete ne koriste samo palijativni bolesnici već i starije osobe te mlađe osobe u oporavku. Demencije je sve više. 
Uvođenjem najma, osim nabave novih pomagala izbjeć će se i situacije koje nisu bile rijetke, a to je da se pomagala zadržavaju i nakon što ih korisnik više ne koristi, da se neadekvatno skladište ili daju u potposudbu. 
 
Najam je besplatan za korisnike pomoći zajamčene minimalne naknade (i članove njihove uže obitelji), darivatelje s 36 i više (m) te 26 i više (ž) puta darovanom krvi (i članove njihove uže obitelji) te volontere koji su volontirali ili volontiraju u GDCK Labin minimalno 5 godina u kontinuitetu (i članove njihove uže obitelji). 
Jedinice lokalne samouprave Labinštine sukladno svojim socijalnim programima u većoj mjeri podržat će financiranje ili sufinanciranje troška najma, za što im se korisnici osobno obraćaju. 

Cijene najamnine od 1.1.2024. godine su sljedeće:

Vrsta pomagala

Cijena
mjesečnog najma (EUR)

Antidekubitalni madrac

8,00

Bolnički krevet (električni)

20,00

Bolnički krevet (mehanički)

8,00

Dodatak (povišenje) za WC

4,00

Hodalica fiksna

4,00

Hodalica sklopiva

4,00

Invalidska kolica

8,00

Rolator

4,00

Samostojeći trapez

4,00

Stolić za hranjenje

4,00

Štake, štapovi

2,00

Štap s 4 nogice

2,00

Toaletna kolica

7,00

Toaletni stolac

7,00

    

Program je do sada financiran iz financijskih i materijalnih donacija poduzeća, udruga, ustanova i građana, te vlastitih sredstava, a od najvećih donatora izdvajamo Holcim (Hrvatska) d.o.o. Koromačno, LIDL Hrvatska d.o.o. k.d., Hrvatski Crveni križ, HEP d.d. Zagreb, TE Plomin d.o.o., Grad Labin, MK Templars Labin i POU Pula. Program je sufinanciran je i iz Proračuna Istarske županije. Putem javnog poziva za prijavu projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi, Istarska je županija u 2014.g. program sufinancirala sa 20.000,00 kn. U 2015. godini, program je podržan od strane Zaklade Adris d.d. (15.000,00 kn), Rockwool Adriatic d.o.o. (2.000,00 kn) te građanske inicijative Ulika Labin (kupljen bolnički krevet). Donacije građana za ovaj program godišnje su iznosile prosječno do 5.000,00 kn.

 

 

 

 

 

Brošura