Na današnji dan prije točno 165 godina u Solferinu (Italija) rođena je ideja o organizaciji koja će pomagati svima, bez obzira kojoj strani netko pripada… Tog je dana 31-godišnji švicarski trgovac i bankar Henry Dunant prolazio kraj bojnog polja na kojem je zapomagalo i umiralo na tisuće austrijskih, talijanskih i francuskih vojnika nakon krvave bitke.

Stao je, okupio seljane obližnjega Solferina i počeo pružati prvu pomoć te zapisivati poruke koji su umirući htjeli prenijeti svojim bližnjima. I tu je nastala ideja o organizaciji koja će to činiti… I tako je nastala ideja o Crvenome križu.

Svake godine crvenokrižaši iz čitavog svijeta okupljaju se na tzv. Bakljadi, povorci s upaljenim bakljama kojom volonteri i zaposlenici svake životne dobi slave taj dan i čudesnu činjenicu da je samo jedan čovjek pokrenuo tako veliku humanu priču. Tom prilikom pješači se oko 12 km dugačka stazu od Solferina do mjesta Castiglione delle Stiviere. Prilika je to za povezivanje i nadahnuće, a ove godine iz GDCK Labin sudjelovala je i ekipa mladih s ovogodišnjeg natjecanja Mladih HCK s mentoricom Rafaelom Faraguna Pajković.

Ovaj izlet organiziralo je Društvo Crvenog križa Istarske županije.

Zajednička

ekipa

Share.

Comments are closed.