Jučer je u Zagrebu održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost udrugama i ustanovama koje su registrirane kao posrednici u doniranju hrane, a čije je nadležno tijelo Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o pozivu za infrastrukturno opremanje posrednika u doniranju hrane te banki hrane kojim su financirana 42 projekta za prvi te 9 projekta za drugi poziv. U Istru je ovim pozivom infrastrukturno opremanje omogućeno i našim kolegama iz Pule, Rovinja i Buja.

GDCK Labin prijavilo je projekt “Infrastrukturno opremanje posrednika u doniranju hrane na Labinštini” – NPOO.C1.5.R4-I1.01.0032. Sveukupna vrijednost projekta je 153.460,00 kn, a za provedbu je Ministarstvo poljoprivrede dodijelio maksimalan iznos bespovratnih sredstava 100.000,00 kn. Projektom će se kupiti vozilo namijenjeno bržem i jednostavnijem prikupljanju i distribuciji hrane korisnicima Humanitarno-socijalnog programa na Labinštini.

U pripremi projektnih prijedloga uz društva Crvenog križa sudjelovao je i Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove- Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europe i bez čije podrške i pomoći teško bi se mogli realizirati takvi projekti koji su usmjereni prema jačanju kapaciteta i izgradnju kvalitetnijeg sustava.

Posredništvo u doniranju hrane sjajna je prilika koja nema samo socijalnu komponentu (donirati hranu osobama u potrebi), već i ekološku (smanjenje otpada): čak 37% hrane koja se baca čini jestiva hrana i prilika je to za rješavanje i te kako gorućih problema u svakoj zajednici. S Labinštine, GDCK Labin tim putem hranu dobiva tek od 2 donatora: trgovina Müller i Spar.

U Republici Hrvatskoj u Registar posrednika u lancu doniranja hrane upisano je 129 posrednika, a GDCK Labin je upisan od 1.9.2016. godine (Rješenje KLASA: UP/I-310-26/16-01/59, URBROJ: 525-07/0216-16-2).

 

Više o svemu na sljedećoj poveznici.

Istra

Share.

Comments are closed.