Ulazimo u treći tjedan otkako su prve izbjeglice došle u Hrvatsku, i do sada se na tom putu našlo više od 120.000 ljudi.

Hrvatski Crveni križ 22. rujna raspisao je apel kojim se poziva stanovništvo na financijsku i materijalnu pomoć.

Direktna pomoć izbjeglicama se pruža na graničnim prijelazima i tranzitnim centrima, a velika je količina resursa usmjerena na prihvatni centar u Opatovcu. Upravo tamo, volonteri i djelatnici Crvenih križeva iz čitave zemlje, zajedno s ostalim interventnim snagama, institucijama i udrugama, danonoćno pružaju pomoć u podjeli hrane, pokrivača, kišnih kabanica, odjeći, ali i pružajući psihosocijalnu podršku, prvu pomoć te pomažući u spajanju razdvojenih članova obitelji.

Društvo Crvenog križa Istarske županije u Opatovac je od 23. do 30. rujna poslao 2 tima sastavljenih od volontera i djelatnika iz čitave Istre, a koji su educirani za članove interventnog tima. Između 12 ljudi, u Opatovcu je boravilo čak 6 Labinjana: Sandra Stipanov, Sanja Faraguna, Vesna Sagaj, Mirsad Kurpejović, Barbara Škopac Belušić i Morin Hukić. Njihov posao pretežno se odnosio na distribuciju hrane i humanitarne pomoći, te obnavljanju obiteljskih veza spajanjem razdvojenih članova obitelji (Služba traženja).

 

Share.

Comments are closed.