kopija-od-pa260008U organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije, u petak 26.listopada u Pazinu je održan okrugli stol “Trendovi i kapaciteti u dobrovoljnom davanju krvi i organizaciji prikupljanja krvi u Istarskoj županiji”.

Cilj je okruglog stola bio okupiti sve dionike organizacije dobrovoljnog davanja krvi u Istarskoj županiji te same darivatelje krvi, te potaknuti rješavanje pitanja aktualnog odnosa kapaciteta davanja krvi i potreba za krvlju u zdravstvenim ustanovama IŽ i RH.

Tako su se ovom prigodom okupili darivatelji krvi, djelatnici gradskih društava Crvenog križa Istre, te predstavnici Djelatnosti za transfuziologiju OB Pula i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

Darivatelji su ovom prigodom iznijeli svoja negativna iskustva u svezi odbijanja darivatelja, limitiranih doza krvi po akciji, “usitnjavanja” akcija i sl., što u konačnici vodi ka negativnoj motivaciji koja bi u budućnosti mogla rezultirati smanjenjem davalačkog resursa, što se pogotovo očituje na terenu, odnosno izvan Pule.

Stav je darivatelja i djelatnika Crvenih križeva da je nužno pronaći rješenje plasiranju “viška” krvi u druge bolničke centre, što se zasad u praksi pokazalo gotovo nemogućim. Naime, dugo najavljivana reorganizacija transfuzijske djelatnosti u Hrvatskoj daleko je od implementacije, a do tada transfuzije prakticiraju različite standarde u postupku uzimanja krvi te ne običavaju međusobno jednostavno distribuirati prikupljenu krv.

Na žalost, što se po ovom pitanju poduzima sudionici okruglog stola nisu mogli saznati na licu mjesta, jer iz Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu kao ni HCK nije bilo nazočnih predstavnika.

U cilju smanjenja ovog problema, u planiranje akcija DDK za Istarsku županiju za 2013.g., uz Djelatnost za transfuziologiju OB Pula uključit će se i Zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka te HZTM iz Zagreba.  Istodobno, Društvo Crvenog križa Istarske županije i Djelatnost za transfuziologiju OB Pula do kraja će godine pripremiti novi edukativni materijal za darivatelje krvi.

O okruglom stolu čitajte i na stranicama Društva Crvenog križa Istarske županije.

Share.

Comments are closed.