Svjetski dan prve pomoći ove smo godine obilježili kroz nekoliko aktivnosti. U petak 8.9. na Radio Labinu održana je nagradna igra u kojoj je nagrada – besplatni tečaj prve pomoći za vozače – pripala Dorianu Rajkoviću, na čemu mu čestitamo.

Dan kasnije, na Trgu labinskih rudara građani su imali prilike obnoviti znanje iz 4 osnovna postupka pružanja prve pomoći u kojima su presudne prve minute kako bi se spasio život. Dobar dio građana bio je zainteresiran pogledati kako izgledaju ti postupci dok je manji broj njih iskušao barem reanimaciju na lutki.

Istovremeno, provedena je i anketa u kojoj je sudjelovalo 27 ispitanika od kojih 13 muškaraca i 14 žena prosječne dobi 52 godine. Većina ispitanika prvu je pomoć učilo u srednjoj školi ili prilikom polaganja vozačkog ispita, 63% bilo je u situaciji da moraju pružiti prvu pomoć i to je uglavnom bilo na poslu ili u slobodno vrijeme u situaciji padova, utapanja, krvarenja i sl., dok se tek dvoje njih izjasnilo se da su pružali prvu pomoć u prometnoj nesreći. Na pitanje je li njima ikad pružena prva pomoć, potvrdno je odgovorilo 26% ispitanika i to u situacijama zastoja srca, utapanja ili padova. Tek dvoje ispitanika pokazalo je interes za obnovom znanja iz pružanja prve pomoći.

Čitavom događanju na Trgu nazočilo je 50-ak građana, a za pokaz prve pomoći te ankete zaslužno je desetoro volontera i članova Kluba mladih.

Na kraju svega, možemo zaključiti da je pružanje prve pomoći na žalost marginalizirana vještina te da je većini ljudi prva pomoć za vozače jedina edukacija koju u životu naprave. Istovremeno, anketa je dokazala da se prva pomoć najčešće treba pružiti u svakodnevnim situacijama i to na bližnjim osobama ili slučajnim prolaznicima.

Utoliko, naš poziv građanima za besplatnom obnovom znanja trajno je otvoren, a do tada podsjećamo i na filmiće objavljene na youtube kanalu Hrvatskog Crvenog križa kojima se prikazuju postupci pružanja prve pomoći kod različitih situacija.

Fotogalerija s događanja nalazi se na našoj Facebook stranici.

 

pp23

 

 

 

Share.

Comments are closed.