U ponedjeljak, 6.12.2021. u labinskom SC „Franko Mileta“ održana je posljednja ovogodišnja akcija krvi na Labinštini.

O godini koja je za nama možemo samo komentirati da smo zahvalni i ponosni što su darivatelji krvi Labinštine budni, uporni, humani i sve brojniji u redu onih koji pomažu u liječenju i spašavanju života mnogih nepoznatih primatelja koji u bolnicama trebaju krv.

Akciji je pristupilo 75 darivatelja (neslužbeno 95), a krv je darovalo njih 66. Prvi put u životu to su učinili Elin Franković, Marin Jakša, Mauricio Milevoj i Nikol Vozila.

U godini koja je na isteku organizirali smo 13 akcija darivanja krvi u Labinu i 1 u Koromačnu, prikupljeno je 923 doza krvi (od mogućih 1015), od kojih su 25,8% darovale žene. Prvi put krv je darovalo čak 68 osoba (od koji 61,8% žene).

S prikupljenim dozama krvi, godišnji plan (835 doza) premašen je za 10,5%, na čemu smo posebno zahvalni jer je odaziv darivatelja bio sukladan potrebama i apelima Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, čija terenska ekipa prikuplja krv na akcijama u našoj županiji.

Uspoređujemo li brojke s rezultatima akcija u posljednjih 20 godina, riječ je o drugom najboljem rezultatu po broju prikupljenih doza još od 2009. godine (tada ih je prikupljeno 939) te o drugom najboljem rezultatu po broju novih darivatelja krvi još od 2008. godine (tada ih je bilo 74), te najboljem rezultatu po pitanju udjela žena i među darivateljima i među prvodarivateljima.

S obzirom da je za nama pandemijska godina s dodatnim ograničenjima za darivanje krvi, konstantirat ćemo još i ovo: darivatelji krvi Labinštine su fenomen(alni)!

Share.

Comments are closed.