dsc_3648-e28093-kopijaGodina za nama po pitanju darivanja krvi bila je uspješna. Iako je plan od 815 doza dosegnut tek s 85,8%, u apsolutnim brojkama količina od 699 prikupljenih doza krvi najbolji je rezultat u proteklih 7 godina. Isto govori i brojka od 797 mogućih doza, što je broj osoba koje su akcijama pristupile. Labinština prosječno ima 3,1 darivatelja na 100 stanovnika, što zaostaje za republičkim prosjekom, ali ukazuje i na potencijal za koji se nadamo da će se realizirati. Novih darivatelja lani je bilo 40, a udio žena među osobama koje su darovale krv je 22%, što je u našoj statistici brojka koja je u primjetnom porastu.

Inače, tijekom 2018. održano je 11 akcija darivanja krvi u Labinu, i 3 u Koromačnu. Novost je što se akcije u Labinu održavaju u vlastitom prostoru, za sad prilagođenom za njihovu provedbu, a namjera je osposobiti ga da se na istom mjestu darivateljima nudi i zahvalni obrok.

U prethodnoj godini, 46 osoba primilo je priznanje za 5 i više (žene), odnosno 10 i više puta darovanu krv (muškarci). Stoti put krv je tijekom godine darovao Andrea Peršić.

U svezi darivatelja koji su krv darovali 100 i više puta, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima koji su svoje jubilarno darivanje ostvarili od 2014. do 2016. godine, te su tako odlikovani i naši darivatelji Jakov Knapić, Milan Knežević, Josip Mohorović, Anton Faraguna, Branko Gržan, Marko Tomić i Doro Višković.

U razgovoru s našim darivateljima krvi, već godinama se kao najveći problem ističe nemogućnost organizacije posla poslodavaca ili čak i njihovo nerazumijevanje za radnika koji bi volio otići darovati krv. Jedan od problema svakako je i iscrpljenost darivatelja koji rade u turizmu i sezonskim radno intenzivnim poslovima, ali i privremeno odbijanje darivatelja koji su u pojedinim zemljama boravili dulje od 24 sata, a smatraju se zemljama s rizikom od zaraze određenim virusima. Među istima je i Italija, u kojoj radi velik broj naših sugrađana.

Po pitanju poslodavaca, možemo jedino apelirati na njihovo razumijevanje i podršku, s obzirom da je krv lijek koji se ne može umjetno proizvesti, a za iznimne intervencije pri spašavanju života pojedinca može zatrebati čak i do 30 doza krvi.

Sve u svemu, za nama je godina 65-e obljetnice davalaštva krvi u organizaciji Crvenog križa, ali i godina velikog broja sati provedenog s velikim brojem ljudi koju svoju humanost iskazuju darivanjem krvi, i kojima još jednom zahvaljujemo i želimo im puno zdravlja i osmjeha!

Share.

Comments are closed.