Druga subota u mjesecu rujnu Svjetski je dan prve pomoći, povodom kojeg sva Društva Crvenog križa provode aktivnosti kojima se osvještava potreba za podizanjem razine znanja i vještina kod naših građana.

U labinskom Crvenom križu, uz  pomoć naših mladih volontera proveli smo kratku anketu među našim sugrađanima. Anketom je obuhvaćeno 100 sugrađana u dobi od 13 do 86 godina, a pretežno su žene (više od 60%) bile spremnije odgovoriti nam na par pitanja.

Prvu pomoć pružilo je 78% anketiranih osoba, a 59% ispitanika bilo je u prilici kada je njima bilo potrebno pružiti prvu pomoć. Na svu sreću, u većini slučajeva riječ je o manjim ozljedama ogrebotinama, posjekotinama, krvarenju iz nosa, uganuću, ali bilo je i vrlo ozbiljnih stanja kao što su nesvjestica, alergijske reakcije, razni prijelomi i sl.


Dio anketiranih iskazao je interes za edukaciju iz osnovnih postupaka prve pomoći kod stanja opasnih po život kao što su gubitak svijesti, zastoj rada srca, gušenje i ozljeda s jakim krvarenjem, teme koje se posebno naglašavaju unutar kampanje “Minuta za život”. Edukacija je za održana u srijedu, 13. rujna, i moramo iskazati oduševljenje radnom atmosferom i interesom polaznika. Planirano je još nekoliko takvih edukacija za područje čitave Labinštine.

Osim ovih aktivnosti, prilikom anketiranja ljudima se dijelio letak s upozorenjima o opasnostima i najčešćim ozljedama u vlastitom domu, s obzirom da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći bila upravo “Nesreće u domaćinstvu”, kojih je oko 80% u ukupnom broju situacija u kojima je potrebno pružiti prvu pomoć.

Ujedno, za slušatelje Radio Labina priredili smo i nagradnu igru – pitalicu, u kojem je pobjednik dobio besplatni tečaj prve pomoći za vozače vozila na motorni pogon, nagradu vrijednu 450,00 kn.

Share.

Comments are closed.