cestitka-ddk-2016-novilist

Hrvatski Crveni križ, organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u zemlji, svake godine obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi – 25. listopada. Upravo na taj dan 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Otada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske organizira i provodi akcije davanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Plemenitost hrvatskih darivatelja pokazuju i prošlogodišnji rezultati – u organizaciji društava Crvenoga križa, prikupljeno je 154.186 doza krvi, što je za 7.771 dozu više od predviđenog plana za 2015. godinu (146.415 doza) te 9.061 doza više u odnosu na izazovnu (štrajk liječnika) 2014. godinu.

„Hrvatski Crveni križ ima najbrojniju obitelj darivatelja krvi u zemlji. Trenutno okupljamo 161 791 aktivnog darivatelja! Ponosni smo na sve njih koji svojim nesebičnim djelovanjem spašavaju ljudske živote. Ono na čemu moramo u budućnosti raditi je animacija žena za darivanje krvi jer trenutno je značajno manji broj žena (16 posto), nego muškaraca (84 posto) koji daruju krv“, ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Dodaje i kako su darivatelji krvi nacionalno bogatstvo svake zemlje: „Moramo se pobrinuti da se ovakav plemenit odaziv u Hrvatskoj nastavi i dalje, a to prvenstveno znači da pronađemo načine kojima ćemo potaknuti i mlade osobe da se odazovu na akcije darivanja krvi.“

A da su darivatelji krvi u našoj zemlji zaista pravo bogatstvo, pokazuje i broj onih kojima će ove godine biti uručena priznanja. Naime, u petak 28. listopada 2016. godine, 346 darivatelja dobit će priznanje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za svojih stotinu, odnosno 75 davanja krvi. Riječ je o 323 muškarca te 23 žene.

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, Hrvatski Crveni križ upućuje iskrene čestitke svim dobrovoljnim davateljima krvi. Ovogodišnji moto Svjetske zdravstvene organizacije „Krv nas sve povezuje“ potiče nas da njegujemo zajedništvo i pružimo ruku pomoći jedni drugima.

Tekst i foto: HCK

Share.

Comments are closed.