Kako izgleda prvo jutro u kampu? Ovako: 1.) Budilica vam nije potrebna. Toliko ste uzbuđeni da se budite prije nje. 2) Nema tihog razgovora. Odmah je to glasno, živahno, veselo. Komentiramo: „Ne znaju oni šaptat…“ Naša volonterka Iva (inače učiteljica prirode i biologije) odgovara nam: „Ma oni ne znaju ni na ispitu šaptat…“ 😀 3) Podočnjaci su vam veliki. To je zato jer se prvu noć legne u pravo vrijeme, al zaspe jedno 3-4 sata kasnije.

Evo, tako izgleda jutro.

Nakon doručka, svi kampisti imaju radionicu prve pomoći. Predavači su im Iva i Dean. Danas uče osnove prve pomoći, bočni položaj i reanimaciju. Naravno, svi su posebno oduševljeni našim Oskarom (lutkom za reanimaciju)! Istovremeno, Barbara i Grga predavanje prve pomoći održali su i za grupu Belgijanaca, gostiju ljetnog kampa udruge Alfa Albona, naših susjeda u Tunarici. Bilo je prekrasno uz pjesmu cvrčaka gledati toliko mladih ljudi voljnih učiti i pomagati!

U 10,30 započele su naše kreativne radionice. Kampisti su se opredijelili za dvije – likovnu i „Zabavno al’ oprezno“ . U likovnoj, uz Maju i Sanju, počeli su sa izradom označivača stranica (bookmarkera) od recikliranog papira (kojeg su sami izrađivali), a koje ćemo poklanjati našim suradnicima. U „Zabavno al’ oprezno“, uz našu bivšu kampisticu a danas filmašicu Biancu Dagostin iz udruge PUT, kampisti su imali filmsku radionicu: učili su o osnovama filmskih tehnika, filmskim izražajnim sredstvima, filmskim rodovima, funkcijama montaže i zvuka, a u praktičnom su dijelu započeli sa snimanjem u kampu.

Nakon ručka (a i danas smo ga pojeli sa svim guštima! – blitva s krumpirom i bišteke u šugu), u temi dana kampisti su učili o Crvenom križu.

Svi smo se radovali moru i kupanju, al’ je danas taj užitak ipak malo kvario vjetar koji je tijekom popodneva bio sve jači. Ljiljana i Doris, kao prave sportašice, oduprijele su se i vjetru i naježenoj koži te održale obje škole plivanja. No, vjetar nas nije potjerao i s plaže. U popodnevnom dijelu radionice „Zabavno al’ oprezno“, šatori 7 i 8 imali su zadatak prezentirati sve što su radili u jutarnjoj radionici prve pomoći. Bilo nam je više nego zabavno! Oskar je dakle ležao na plaži i glumio osobu izvučenu zbog utapanja, a reanimaciju su vršili naši kampisti ali i gosti kampa, što nam je i bio cilj – idemo im pokazati, idemo ih animirati da probaju, idemo zajedno učiti nešto što nekome uistinu može spasiti život! Uz to, naši su „filmaši“ iskoristili kulise i dio akcije i snimali.

Nakon tuširanja i ocjenjivanja šatora, naša je zabavna večer prošla malo neplanirano, ali u pozitivnom smislu. Barbarin je rođendan! Režemo tortu i kolače, serviramo čips i kroki, pjevamo „Sretan rođendan“, fotografiramo se i smijemo! Tako da predstavljanje šatora planirano za prvu večer počinje nešto prije 22 sata. Šator po šator, kampisti su (i dalje stidljivo!) pokazali što znaju i za što imaju talent, a potom sa smiješkom na licu i uistinu pristojno u tišini otišli oprati zube, pa na spavanje.

Uz glasno hučanje vjetra u krošnjama i na šatorskim platnima, a koji je izgleda ipak otpuhao i dio komaraca kojih je večer prije bilo milijardu, naši su kampisti zaspali kao male bebe.

Share.

Comments are closed.