a-12U noći 17. na 18. siječnja, u samo nekoliko sati, 8 je domaćinstava (troje samaca i pet obitelji) u stravičnom požaru izgubilo krov nad glavom.

Čim smo saznali za ovu nesreću, uputili smo se na Vinež vidjeti što možemo uraditi da ublažimo posljedice i pružimo podršku. Istog dana, mnoštvo je naših sugrađana izrazilo želju pomoći. Nemalo smo ostali zatečeni i činjenicom da je među stanarima opožarene zgrade čak 5 naših dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na licu mjesta, bili su to topli obroci kroz prva dva dana nakon požara, čaj, kava i topla riječ. Istovremeno, podržali smo građansku inicijativu Davora Šverketa i odlučili pokrenuti humanitarnu akciju “Svi za Vinež”.

Sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći (NN 102/15), za ovu je akciju otvoren zasebni račun: HR0824020061500039894, SWIFT/BIC ESBCHR22.

Dan kasnije, Uredu državne uprave u Istarskoj županiji podnesen je Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju provođenja ove humanitarne akcije.

Humanitarna akcija će trajati do 29.02.2016. godine. Sa stanarima je dogovoreno da se prikupljen novac podijeli solidarno na 8 domaćinstava, odnosno broj domaćinstava koja će se vratiti u svoj dom nakon adaptacije. Novac će stanari upotrijebiti za vlastite potrebe, načelno potrepštine pri useljenju (namještaj, oprema, ili sve što procijene da je prioritetno).

Građani i poduzetnici pokazali su veliku solidarnost. U prvih 48 sati, prikupljeno je 23.258,32 kn.

Što se odjeće, posteljine, namještaja i sličnog u ovom trenutku tiče, sa stanarima je dogovoreno da ćemo, ukoliko se ukaže potreba, pomoći da se ciljano nabavi ono što im treba.

Pozivamo sve pojedince i udruge koji imaju inicijativu za bilo kakav društveni događaj ili organizirano prikupljanje, a žele to raditi u okviru humanitarne akcije “Svi za Vinež” ili pod tim nazivom, nek nam se jave radi koordiniranog djelovanja.

Foto: Glas Istre

Share.

Comments are closed.