Ove godine Crveni križ slavi 3 jubileja – 135. godišnjicu rada i djelovanja na tlu Hrvatske, 60. godinu organiziranja dobrovoljnog davanja krvi te 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

Ovi su jubileji proslavljeni susretom ravnatelja održanom u Zadru, gradu u kojem je 22.10.1878. godine udruga “Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima” prva dobila suglasnost tadašnjih vlasti za humanitarno djelovanje, a slijedile su i udruge u Zagrebu i Dubrovniku.

Jubilej 20. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa također se proslavio tom prilikom, a sva su županijska, gradska i općinska Društva tom prilikom dobila i priznanja za svoj rad. Podsjećamo, po osamostaljenju Hrvatske, 25.08.1993. Hrvatski Crveni križ priznat je od strane Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC), a dva mjeseca kasnije, HCK postao je punopravnim članom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Proslava 60. godišnjice organiziranog davalaštva krvi održat će sutra, na točnoj lokaciji gdje je prva akcija i održana, u sisačkoj Željezari.

Share.

Comments are closed.