kopija-od-p6070041Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK-a tijekom prošle i ove godine obavilo je u sklopu projekta “Sigurnost na vodi” testiranje predškolske djece čitave Istre, s ciljem pribavljanja podataka o razini savladavanja vještina snalaženja u vodi, a radi planiranja daljnjih aktivnosti unutar istog projekta. Testiranje je provedeno na bazenima, a uključivalo je 7 testova.

Rezultati testiranja provedenog  na 262 djece iz 15 vrtića, među kojima su bili i predškolci DV Pjerina Verbanac iz Labina, pokazali su ujednačenost rezultata kod djece koja žive u unutrašnjosti Istre ili u obalnim krajevima, te da se oko 30% djece u vodi osjeća strah i nesigurnost.

O testiranju i njegovim rezultatima možete saznati više u emisiji “Ura od zdravlja”, koja se večeras u 20,30 emitira na TV Istri.

Istom prigodom, koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja u IŽ, Sebastijan Labinjan, govorio je o radu ove službe u Istri i iz perspektive sigurnosti na našim plažama. Naime, Hrvatski Crveni križ kao punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (ILS – International Life Saving Federation) putem Službe spašavanja života na vodi, među ostalim, obučava i licencira spasioce. Licenca se po završenoj obuci izdaje na rok od 2 godine.  Zapošljavanje licenciranih spasioca u ingerenciji je koncesionara plaža, a po istarskim plažama ove će godine biti zaposleno oko stotinjak licenciranih spasioca. Na području Labinštine, na žalost već godinama nema nijednog licenciranog spasioca.

Share.

Comments are closed.