Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je provođenju globalne kampanje o visokom krvnom tlaku – informacijama o prevenciji, uzrocima i komplikacijama, i nadasve potrebi redovitog mjerenja krvnog tlaka.

Hipertenzija se u pravilu razvija postepeno, vrijednosti krvnog tlaka rastu s godinama, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu jedna od tri odrasle osobe ima visoki krvni tlak. U Hrvatskoj, 2011.g. u primarnoj je zdravstvenoj zaštiti od hipertenzivne bolesti bolovalo više od 870.000 osoba u dobi od 20 do 65 godina.

Najčešća je primarna (esencijalna) hipertenzija, bez potpuno objašnjenog uzroka, ali utječu nasljeđe, prekomjerna tjelesna težina, nedostatak kretanja, stres i sl.

S visokim se tlakom povećava rizik od infarkta srca i moždanog udara, ali i oštećenja bubrega, očne pozadine te drugih komplikacija.

Regulaciji krvnog tlaka i smanjenju opasnosti od mogućih komplikacija može pomoći promjena stila života – pravilna prehrana, smanjeni unos soli, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola, prestanak pušenja, održavanje normalne tjelesne težine i sl.

Share.

Comments are closed.