U subotu, 15. rujna, u suradnji s OŠ “I.G.Kovačić” Čepić proveli smo globalnu eko-akciju Coastal cleanup. Ova je akcija započela prije više od četvrt stoljeća u SAD-u, a usmjerena je na čišćenje mora, plaža i morskih pritoka kroz volonterski angažman.

57 učenika, učitelja te naših volontera čistilo je 500-tinjak metara obale u Plomin luci te plažu Copacabanu, a dvojica su ronioca pri tom čistili podmorje. Iako je nemilosrdna bura skratila vrijeme akcije te onemogućilo da se područje očisti u potpunosti, u sat i pol vremena prikupilo se 26 vreća sitnog otpada ukupne mase 77 kg. Od krupnog otpada iz prirode je među ostalim uklonjen i tepih, bačva, veliki komad lima te stražnje sjedalo automobila, a među interesantnije podatke ulazi 4.962 prikupljenih opušaka cigareta. Konačni podaci biti će gotovi ovih dana, kada članovi školske eko-grupe s voditeljicom prof.Ivom Rukavina koja je i potaknula čitavu akciju, temeljem zapisnika s akcije zbroje rezultate.

Po završetku akcije konstatirali smo da su ovakvi angažmani izvrsna prilika za izvanškolsko druženje, poticaj su sudionicima na promicanje odgovornosti spram okoliša te da, kako su djeca ustvrdila, i čišćenje smeća može biti zabavno. Još zabavnije bi bilo kada bi svatko od nas u svakodnevnom životu njegovao senzilibitet i svijest da je čovjek od okoliša i prirode neodvojiv, te da za početak brine i zbrine otpad koji sam stvori.

Projekt je podržan od strane Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Share.

Comments are closed.