“Bolnica za medvjediće” (Teddy Bear Hospital) projekt je Udruge studenata medicine – EMSA, s ciljem suzbijanja straha djece od liječnika, ali istodobnog treninga studenata medicine u odnosu s pacijentima, nastao 2002.g. u Zagrebu.

Projekt su u labinske vrtiće donijele studentice 3.godine Medicinskog fakulteta u Rijeci, naše sugrađanke Aurela Oroshi, Tamara Fable, Tonka Mohorović i Karla Rubelj, čemu im se organizacijskom potporom pridružio i GDCK Labin.

U Labinu se Projekt provodio 11.01.-13.01.2012. u dva dječja vrtića (DV “Pjerina Verbanac” i “Gloria”), a obuhvatio je sveukupno 174 djece u 12 vrtićkih/jasličkih skupina.

Kako je izgledala Bolnica za medvjediće?

Radilo se s djecom vrtićke dobi (3-7 godina). Prije posjete liječniku, da smanje napetost zbog odlaska liječniku, u „čekaonici” su djeca slušala priču „Operi ruke”, ilustrirala priču „Hunjavko” (skupina Bubamare), bojala su bojanke i pjevala. Skupina Školjkice za tu je prigodu izradila i vlastite zdravstvene knjižice. Djeca u čitavoj radionici glumila su roditelje i nosila svoju djecu (plišane igračke) na pregled kod liječnice. Zajedno sa liječnicom postavljali su dijagnozu (doktorice su pregledavale plišance, razgovarale s roditeljima, pisale recepte i sl.) i provodili terapiju (motali ozljede zavojem, davali sokić kao sirup, ili bomboniće kao tablete). Sva djeca na kraju dobila su diplome za hrabrost te bombone i sok kao nagradu.

Voditeljice dijele pozitivan utisak i smatraju da je to vrlo dobro iskustvo njima kako razgovarati s djecom, vidjeti kako reagiraju na doktore ili općenito doživljavaju bolest. Većina djece dobro je reagirala na liječnike, a izrazit strah i nelagoda primijećeni su tek kod nekoliko djece. Smatraju da bi u budućnosti bilo dobro uključiti više studenata, uključujući i studente stomatologije.

Share.

Comments are closed.