6. DAN

Podočnjaci sve govore. Neispavanost doživljava svoju kulminaciju. Danas je dežurni šator broj 1, moj šator. Puno posla. Ustajemo ranije od ostalih, treba sve pripremiti. Ne žalimo se, svaki dan taj zadatak ima jedan od šatora. Danas temu dana ima naša Elza, voditeljica Županijskog Crvenog križa. Tužna dječja lica u prikazanom filmu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mislite li da vam je teško, sjetite se filma gladne i bolesne djece u nerazvijenim zemljama. Radionice rade punom parom jer su ove godine dva dana kampa u potpunosti bila posvećena moru te ih te dane nismo imali. Ipak smo ovdje da nešto i napravimo. Svi se pitate: ”Je li nam vruće?” . Odgovor koji vam dajemo je: ”Sigurno manje nego u Labinu.” Svo vrijeme pišem u hladu a lagani povjetarac pomaže da se vrućina ne osjeća toliko. Blizu je more. I prije ručka bacamo se u more bar na pola sata kako bismo lakše nastavili s daljnjim aktivnostima. Ručak – paprike ili polpete s rižom. Svaki put kad spominjem kuhinju sjetim se naše Marije. Ovo je prvi kamp bez nje. Teta Marija, cijelo vrijeme ste uz nas.

Ručak završava oko 14,00 sati. Odmaramo do 15,30 jer ” dopo mangiato ” (nakon jela) ne savjetuje se odlazak na more. Neka djeca utonu u san. Kod kuće bi spavali i do 9.00 sati a ovdje ipak moramo ustati ranije. To su mirni, glazbeni trenuci odmora po šatorima. Igraju se karte, šah i dječja vrtićka igra: ”kamen , škare i papir” – obogaćena novim idejama. Elzina radionica: ”Staro u novom ruhu” sve nas je ”zarazila” te se heklanjem (kukičanjem) bavimo svi, dječaci i djevojčice. Pribor za heklanje nosimo i na plažu. Zamislite te scene! Ukrašavamo se narukvicama ili ogrlicama. Svi ih nosimo. S interesom nas promatraju začuđeni turisti. Na moru smo skoro do 19,30. Tada je najljepše. Tijekom dana najavljen je naš rado viđen gost, dr. Moreno Milevoj koji će odgovarati na postavljena anonimna pitanja učesnika kampa.  Poslijepodne provodimo na moru. Kutija s pitanjima je puna. Druženje s dr. Milevojem je uvijek zanimljivo i zabavno jer daje izrazito zanimljive odgovore. Podijelit ćemo s vama neka pitanja i neke odgovore. Naravno, ima i neugodnih pitanja koja nećemo s vama podijeliti već samo ona dobro postavljena.

1. ”Sviđa li vam se vaš posao?” – ”Ima lijepih trenutaka a i onih ružnih ”

2. ”Kako tko luduje u pubertetu?” – ”Svatko luduje na svoj način.”

3. ” Kako se proizvode spermiji?” – ”Tokom cijelog života se proizvode spermiji, a taj proces zove se spermeogeneza. Spermiji imaju oblik punoglavaca.”

4. ”S koliko godina dobijemo spermu i s koliko je gubimo?” –  “Teško je odrediti početak i kraj. To je individualno.”

4. ”Kako se rade djeca?” – ”Oplodnjom jajne stanice koja se događa u jaju.” Dok opisuje doktor ima prikaz ženskih spolnih organa.

5. ”Što je sida?” – ”Spolno prenosiva bolest. Uzročnik – virus.”

6. ”Kako se koristi umjetno muško spolovilo?” – ”Isto kao i žensko.”

7. ”Koliko godina je imala vaša najstarija pacijentica?” – ”103 godine.”

8. ”A najmlađa?” – ”12”

9. ”Kako se zaštititi?” – ”Prirodnom metodom i mehaničkom metodom – kontracepcijom: kondomom koji koristimo i kao zaštitu od spolno prenosivih bolesti.”

10. ”Što se sve radi u seksu?” – ”Sve što pojedinac zamisli.”

To su bila samo neka od pitanja a i na osnovu ovih možete zamisliti kako nam je protekla večer. Noć je pala. Uvijek ista borba. ” Tiše razgovarajte.” – kažu voditelji članovima šatora. Nakon ponoći u kampu bi trebala zavladati potpuna tišina. Zaključite sami je li to tako.

Share.

Comments are closed.