p2050028Danas je, 05.02.,  u Velikoj vijećnici Grada Labina održana tiskovna konferencija povodom odlaska naših volontera Sanje Faraguna i Aleksandra Kneževića na Haiti, a koju je izravno prenosio i Radio Labin.

Uz njih, novinarima se ispred Hrvatskog Crvenog križa obratio Marinko Metličić, voditelj Odjela za pripremu i odgovor na katastrofe, potom ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Elza Damijanić, te dr.Moreno Milevoj, predsjednik GDCK Labin.

Nakon konferencije koju su popratili svi relevantni hrvatski i istarski mediji, delegaciju je Crvenog križa primio i pozdravio i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Fotografije možete pogledati u našoj Fotogaleriji.

Podsjetimo, zbog katastrofalnog potresa koji je 12.siječnja pogodio Haiti, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) pozvala je sva Nacionalna društva diljem svijeta na prikupljanje financijske pomoći i pripremu jedinica za brzi odgovor na katastrofe specijalizirane za koordinaciju pomoći, osiguravanje pitke vode i sanitaciju, privremeni smještaj, telekomunikacije i medicinsku pomoć.

Već niz godina u Nacionalnim se društvima Crvenog križa osposobljavaju volonteri koji u slučaju velikih nesreća odlaze na mjesto događaja, a takvu su edukaciju tijekom prethodnih dviju godina prolazili i Aleksandar i Sanja. Pročišćavanje vode, promicanje higijenskih navika te podučavanje volontera Crvenog križa Haitija o načinu korištenja opreme za proizvodnju pitke vode i poboljšanju sanitarnih uvjeta glavni su zadaci na kojima educirani volonteri (pa tako i Sanja i Aleksandar) na Haitiju rade, a u cilju sprečavanja nastanka zaraznih bolesti koje također ubiru živote, a često se pojavljuju kao posljedica velikih katastrofa. U istoj je funkciji i Tihomir Šterkelja iz Osijeka, također dio međunarodnog RDRT tima, na Haitiju prisutan od 21.siječnja.

Sanja i Aleksandar iz Beča putuju na Haiti 08.veljače, zajedno sa članovima ekipe Austrijskog Crvenog križa.

Dnevno ažurirane informacije o pomoći HCK-a Haitiju možete pratiti na www.hck.hr.

O odlasku Sanje i Aleksandra čitajte i na:

Večernji list

Jutarnji list

Glas Istre

Novi foji

Naši foji

Nova TV

Share.

Leave A Reply