Već dulje vremena nismo u prilici primati rabljenu odjeću ili je primamo vrlo selektivno. Dva su razloga iza toga: skladište nam je premalo, a odjeće se nudi uistinu puno.

Prije pandemije na 1 kg donirane hrane dobivali smo čak 35 kg rabljene odjeće! Nekad se višak odjeće odvozio u unutrašnjost Hrvatske društvima koja su njome oskudijevala, a nekoliko se godina neupotrebljivi tekstil prodavao poduzećima za otkup u industrijske svrhe, po simboličnoj cijeni. Čitavo to vrijeme nosili smo se s dva problema: skladištenje robe i nedostatak hrane.

Da bi pokušali riješiti oba problema, ali i ponudili našim sugrađanima “second hand” opciju povoljne odjeće, došli smo na ideju humanitarne razmjene. Višak naše rabljene odjeće, obuće, torbi i ostalih potrepština želimo pretvoriti u hranu putem donacija.

Prva humanitarna razmjena održat će ovaj četvrtak, petak i subotu u našoj učionici u “samačkom”, Katuri 17, prema sljedećoj satnici:

  • četvrtak, 13.4. od 17 do 19 sati
  • petak, 14.4. od 17 do 19 sati
  • subota, 15.4. od 9 do 12 sati

Za količinu preuzete robe nema ograničenja, a zauzvrat molimo donaciju u hrani, higijenskim potrepštinama, sredstvima za čišćenje, pelenama ili novčanu donaciju kojom ćemo kupiti namirnice za našu socijalnu samoposlugu.

Samo u 2022. godini podijelili smo oko 5 tona hrane. Kako je dio humanitarne pomoći u prosincu bio u obliku vaučera za kupovinu, posredno je našim korisnicima (kojih je lani bilo 377) hrane donirano čak i više.

Nadamo se da će ova akcija naići na lijepi odaziv i drago nam je što ćemo potaknuti ne samo promišljanje o hrani kao najnužnijoj vrsti pomoći, već i održivom načinu života putem smanjenja stvaranja otpada.

Molimo ljude da nam ne donose višak svoje odjeće te da dođu s vrećicom u kojoj će ponijeti robu koju odaberu.

Humanitarna razmjena naša je aktivnost povodom Svjetskog dana činjenja dobrih djela, koji se obilježava 16. travnja.

Zahvaljujemo svima!

 

Share.

Comments are closed.