dscn5295-e28093-kopijaProgram “Medicinsko pomagalo-pomoć obitelji” provodimo od 2006. godine, i u sklopu njega posuđujemo razna medicinska pomagala osobama starije životne dobi, palijativnim bolesnicima te osobama u oporavku nakon ozljeda ili operativnih zahvata. Naša posudionica po broju pomagala i korisnika među najvećima je u Istri, i kako raste potreba u zajednici za ovakvom pomoći, tako su i veći izazovi pred nama: od zapošljavanja osobe da ga vodi i provodi, do obnove i nabave pomagala, prostora za skladištenje te kombija za prijevoz kreveta. Program je i radno i emotivno vrlo intenzivan.

Tijekom godina, iz donacija, projekata te vlastitim sredstvima nabavljeno je više od 180 pomagala: električnih i mehaničkih bolničkih kreveta, invalidskih kolica, toaletnih stolaca i kolica, hodalica, rolatora, antidekubitalnih madraca, stolića za hranjenje, samostojećih trapeza, povišenja za WC, štaka, štapova i sl. Najtraženiji su svakako bolnički kreveti, kojih imamo 45, od koji 31 električni.

S posljednjim danom 2018. godine, pomagala je koristilo i koristi 148 korisnika pretežno diljem Labinštine. Tijekom 2018. godine, za posudbu nam se obratilo oko 140 osoba, od kojih smo u potpunosti ili djelomično mogli pomoći 92 osobe. Sveukupno, tijekom iste godine evidentirano je 104 reversa, od kojih: 35 bolničkih kreveta, 17 invalidskih kolica, 14 toaletnih stolica ili kolica, 17 hodalica, 10 pari štaka, 7 rolatora, 3 povišenja za WC, 3 samostojeća trapeza, 3 AD madraca, 3 štapa, 4 stolića za hranjenje i 1 stolac za tuširanje. Prosječna dob korisnika je 77 godina, a oko 64% njih su žene.

Tijekom 2018. godine, vlastitim sredstvima kupljene su 2 hodalice, 2 toaletna kolica te 1 povišenje za WC, dok su nam građani donirali 1 bolnički krevet, 3 toaletna stolca, te po 1 invalidska kolica i povišenje za WC.

Kako program funkcionira?

Kad nam se građani obrate za pomoć za oboljelog ili onemoćalog člana obitelji kojemu je pomagalo potrebno, otvaramo upit kojim tražimo osnovne podatke o korisniku te njegovim potrebama. Ukoliko je pomagalo odmah dostupno, ono se i posuđuje te zadužuje reversom. Pri posudbi bolničkih kreveta, koje uglavnom prevoze i montiraju naši volonteri, s korisnikom se sklapa i ugovor o posudbi. Pomagala se posuđuju dok postoji potreba korisnika. Program se financira iz donacija građana i projektno, te iz vlastitih sredstava.

Tijekom 2018., u prevoženju i montaži bolničkih kreveta sudjelovalo je 6 volontera, sa 122,5 volonterskih sati.

Uz spomenute probleme s početka teksta, izazov je i praćenje korištenja pomagala. Na žalost, nije rijedak slučaj da se pomagalo ne razduži usprkos prestanku potrebe, da se odloži u neprikladne uvjete ili slabo održava te se zbog toga uništi, ali i da se posudi trećoj osobi bez našeg znanja i odobrenja. Takav pristup otežava i bržu rotaciju pomagala, jer je posebno teško ne moći pomoći nekome tko pomoć treba sad, posebnice kada je riječ o palijativnim bolesnicima.

Želite li donirati za ovaj program, možete to učiniti kod nas na Crvenom križu, ili uplatom na žiro račun IBAN HR 47 2402006 1100130987, poziv na broj 601 ili 1072.

Share.

Comments are closed.