Po jutru se dan poznaje, a današnji je dan započeo – zumbom! Tako je, tjelovježba kampista je koreografija koju su neku večer naučili od Tine Gaspari, i koju i cure i dečki s guštom plešu.

Dodatnoj vrevi pridonijela je i pobjednička ekipa ovogodišnjeg natjecanja mladih – sedmaši iz OŠ „I.L.Ribar“ Labin – Rafaela, Lejla, Natali, Mateo i Petar (Paola im se priključila kasnije tokom dana). Oni će kampistima, svatko sa svojom grupom, pomoći u osmišljavanju realističnih situacijama u kojima će prikazati novostečeno znanje iz pružanja prve pomoći. Taj dio je jako zabavan, jer zahtijeva maštovitost i puno glume, što svi vole.

Po završenoj radionici prve pomoći, finiširaju se detalji u likovnoj te radionici „Zabavno al’oprezno“: još bookmarkera, lijepljenje i fugiranje vaza, fotografiranje realističnih situacija prve pomoći.

Osjeća se da je šesti dan, kampisti su se uistinu opustili, ali i raspustili, tako da ih pedagoški, nakon ručka (a jeli smo odlične punjene paprike i pire), šaljemo na ispiranje tanjura koje su, ne mareći za odvajanje ostataka hrane (čemu smo ih učili), samo pobacali u kantu. Čak se i ne bune!

Tema dana danas: izbjeglička kriza i predrasude. Predavači: Sanja i Grga. Sanja govori o krizi općenito te ulozi Hrvatskog Crvenog križa u njoj, dok Grga s kampistima dijeli svoje iskustvo u radu s izbjeglicama u izbjegličkim kampovima Opatovac i Slavonski Brod, te na graničnim prijelazima.

Ove godine, dosta kampista u slobodno vrijeme igra karte. Kent i poker njihov su izbor, a igra se nekad toliko užari da imamo osjećaj da smo na nogometnoj utakmici!

Zato se pravovremeno spuštamo prema moru, najprije na školu poboljšanja plivačkih tehnika, u kojoj smo danas imali natjecanje u plivanju.

Rezultati su sljedeći:

Tehnika prsno (cure): 1. Gea, 2. Ani N., 3. Alka

Tehnika kraul (cure): 1. Gea, 2. Alka, 3. Majda

Tehnika leđno (cure): 1. Gea, 2. Ani N., 3. Alka

Tehnika prsno (dečki): 1. Thomas, 2. Nicolas, 3. Karlo P.

Tehnika kraul (dečki): 1. Rikardo, 2. Nicolas, 3. Karlo P.

Tehnika leđno (dečki): 1. Karlo P., 2. Nicolas, 3. Thomas

Natjecanje je toliko izmorilo naše kampiste da su se nakon njega više od sat vremena družili na plaži!

A na povratku s plaže, dobili su novi zadatak: promisliti i anonimno napisati pitanja na koja će večeras odgovarati dr. Moreno Milevoj, naš predsjednik. Tema: odrastanje i pitanja uz promjene na tijelu, u ponašanju, u osjećajima i sl.

Moramo priznati da su, kao nikad do sat, pitanja bila uistinu zrela i konkretna. No, prije odgovora našeg gosta, kampistima smo ponovili zbog čega su svi šatori danas prilikom ocjenjivanja dobili manju ocjenu iz općeg doima. Osim one situacije prilikom ručka i nespremanja posuđa, uočili smo da nitko ne mari o čistoći kampa u cijelosti – jedino vrijeme kad se misli o urednosti jeste neposredno prije ocjenjivanja šatora, a jedini prostor koji se tada uređuje je vlastiti šator (što poneki u šatoru ignoriraju). Također, podsjetili smo ih da čitav kamp nose volonteri, od kojih su neki čak poklonili svoj godišnji odmor da bi bili s njima, i da je lijepo cijeniti njihovo volontiranje putem djela, a ne samo riječi. Nije im bilo ugodno, al i takve su stvari sastavni dio i kampiranja, ali i odrastanja.

Kampisti su u tišini slušali odgovore na pitanja poput „Kako vas ljudi gledaju kao ginekologa?“, „U kojoj godini bi trebale početi rasti grudi?“, „Koje su posljedice od previše masturbiranja?“, „Zašto se djevojka jako znoji u pubertetu?“, „Kada muškarci počinju spolno sazrijevati?“, „Da li je normalno da se u pubertetu ponašaš živčano?“, „Otprilike u kojoj godini bi trebale početi rasti dlačice ispod pazuha?“, „S koliko najranije možeš dobiti mjesečnicu, a kad najkasnije?“, „Je li moguće da netko ne uđe u pubertet?“ i sl. Odgovorilo se na sva pitanja, i vjerujemo da nitko nije bio zakinut za traženu informaciju ili objašnjenje.

Ostatak znate. Svjetla su se ugasila u 23 sata, a voditelji su u mraku na laptopu nastavili pregledavati više od 400 podvodnih fotografija, od kojih moraju odabrati 6 za nagrade. Nimalo lak posao, laptop je išao na spavanje tek u 1 ujutro.

Share.

Comments are closed.