Danas je u Društvenom domu Vinež održana konferencija za medije, na kojoj smo predstavili rezultate i zaključili humanitarnu akciju “Svi za Vinež”. U nastavku donosimo tekst objave za javnost:

Zahvaljujemo svim našim sugrađanima koji su pokazali svoje suosjećanje za stanare zgrade Vinež 168-180, uništene u požaru u noći sa 17. na 18. siječnja, te podržali našu humanitarnu akciju „Svi za Vinež“. U svim koracima provođenja akcije, nailazili smo na njihovo beskrajno razumijevanje i potporu. Zahvaljujemo i stanarima, koji su skromno i sa zahvalnošću prihvatili pomoć. U najtežim trenucima i svim izazovima koji su slijedili, vjerujemo da im je upravo podrška prijatelja, znanaca i čitave javnosti bila i jeste najveći podstrek.

Na žiro-račun humanitarne akcije s danom njegova zatvaranja uplaćeno je 346.195,66 kn donacija, te je pripisano 28,91 kn pasivne kamate, čime je potražni promet iznosio 346.224,57 kn.

U strukturi donacija, direktnom uplatom na žiro-račun te na blagajni GDCK Labin građani su uplatili 96.026,86 kn, poduzeća i udruge donirali su 78.177,77 kn, putem raznih događanja prikupljeno je 70.679,30 kn, dok su udruge naših iseljenika u New Yorku prikupile i uplatile sveukupno 101.311,73 kn.

Ukupni prihodi umanjeni su za 892,37 kn bankovnih naknada, te je saldo za raspodjelu iznosio 345.332,20 kn. Pri zatvaranju računa, banci je naloženo da se s danom 16. ožujka sredstva s računa doznače na ime 8 primatelja, u jednakim dijelovima. Istog dana, na račune sedam primatelja uplaćeno je po 43.166,53 kn, dok će sredstva posljednjem primatelju na račun biti uplaćena danas, s obzirom da je klijent druge poslovne banke. Razlika od 0,04 kn bit će naplaćena s računa za redovno poslovanje GDCK Labin.

Za sve stanare, nositelje stanarskog prava, dogovorene su i ponuđene im pogodnosti prilikom kupnje namještaja, tehničkih uređaja i/ili opreme u trgovinama Noina arka, Vezo commerce, Prima namještaj, DM Pascal, te u Gorenje servisu.

Bila nam je čast pružiti podršku građanskim inicijativama koje su se od prvog dana susretale na putu da nešto učine. Od idejne razrade ove humanitarne akcije pa do njezina završetka, trudili smo se djelovati djelotvorno i koordinirano.

U dogovoru s predstavnicom stanara Zumretom Vidović, te inicijatorom akcije Davorom Šverkom, 19. siječnja ustanovili smo sve značajne odrednice koje nalaže Zakon o humanitarnoj pomoći te pružili mogućnost građanima, udrugama i poduzećima da doniraju novac na žiro račun koji je već sljedeći dan otvoren. Sav novac prikupljen ovom akcijom, odlučeno je, dijelit će se na 8 jednakih dijelova, koliko iznosi i domaćinstava uništenih požarom, a namijenit će se potrebama useljenja: kupovini namještaja, opreme, uređenju i sl. Sve aktivnosti provodit će se do 29. veljače.

U razdoblju provođenja akcije, sredstva su se prikupljala na raznim događajima: nakon inicijalnog humanitarnog koncerta na Dubrovi u organizaciji Omnia service & promotion d.o.o., slijedili su koncerti u Dizajn caffeu i Rock caffeu Labin, maskenbal u organizaciji „Labinjonske kompanije domoće folšarije“, prodaja kolača u režiji ŽRK Rudar, malonogometni turnir u organizaciji MNK Potpićan, stolnoteniski turnir u organizaciji STK Brovinje, Večer labinskih kantautora u organizaciji GDCK Labin, Todorov humanitarni stand up-u u organizaciji Rock caffea Labin, te postavljanje kutija za donacije na 56 sabirnih mjesta (trgovine, ugostiteljski objekti i sl.) diljem Labinštine i u Barbanu.

Inicijativi su se pridružili i naši iseljenici. Posebno se zahvaljujemo udrugama iseljenika u New Yorku: Croatian American Charitable Foundation, United Miners Soccer Club, Istra Sport Club, Istrian Realty Corporation, Istrian American Charities Association, Histria Association for Women, te brojnim pojedincima na trudu i angažmanu, među kojima ističemo Angelu Pamić, Vivianu Knapić, Kate Pavlak-Milić, Mirijanu Verbanac, Mirelu Verbanac, Gracijelu Duras i Bruna Viškovića.

Svojim uslugama, za realizaciju Večeri labinskih kantautora akciju su pomogli Pučko otvoreno učilište Labin, OUŠ M.B.Rašana Labin, Labinska tiskara d.o.o. Labin, Obrt Vetva Graph Raša, IDD Production d.o.o. Pula, Noina Arka te H2 Studio Labin. Uslugama su u inicijalnoj fazi humanitarne akcije pomogli i brojni drugi pojedinci, obrtnici i poduzetnici.

Zahvaljujemo i našem privatnom sektoru, i to poduzećima: Autoservis Boyski d.o.o. Potpićan, Elektra d.o.o. Labin, Energo sol d.o.o. Labin, Hena d.o.o. Labin, Inženjering GEOF d.o.o. Labin, Istravetura d.o.o. Poreč, Metallum d.o.o. Pićan, Mibla d.o.o. Labin, Sedmica d.o.o. Labin, Selecta TPT d.o.o. Labin, Sol Navitas d.o.o. Labin, Tempo d.o.o. Labin, Toro Rabac 1 d.o.o. Labin, Vodovod Labin d.o.o. Zahvaljujemo djelatnicima poduzeća De Conte d.o.o. Labin, Vlado Elektronika d.o.o. Raša te Drives and motors d.o.o.

Akciju su financijski pomogli i obrtnici i samostalne djelatnosti, i to: Aktiva Labin, Alumen Labin Auto Plus Labin, Derossi Metali Labin, F.M. Labin, Freya Labin, H2 Studio Labin, Istra-metali Koromačno, Knjigovodstvene usluge Vesna Labin, Luna M Labin, Mango Labin, Medicinsko-biokemijski laboratorij Marica Juretić Labin, Obrt za knjigovodstvene usluge Rabac, Obrt za trgovinu Đeni Vinež, Obrt za ugostiteljstvo Duma Labin, OPG Škopac Franko Principi, Ordinacija dr.Jadranka Mikac-Brenčić, Ordinacija dr.Sandra Derossi-Diminić, Ordinacija dr.Silvija Benković, Taxi prijevoz Pejo Ivanić, Tech-biro Labin, Vetva Graph Raša i Vista plus Labin.

Iz neprofitnog i javnog sektora, donirali su: BK Iskra Vinež, Forum žena i forum mladih SDP-a, Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar, Buzet, Makarska, Pazin, Poreč, Pula, Rab i Trogir, Medžlis Islamske zajednice Labin i Pula, Općine Kršan i Sv.Nedelja, Udruga Sv.Vinka Paulskog Labin te Županijska organizacija HNS-a.

Posebno hvala svim medijima koji su tijekom čitave akcije pokazivali interes te odigrali neizrecivo važnu ulogu u animiranju i obavještavanju javnosti. Među njima u prvom redu ističemo sve lokalne medije, na čelu s Radio Labinom.

Duh zajedništva koji se u našoj lokalnoj zajednici uslijed požara osjećao, sve nas je ispunio poštovanjem i poniznošću: ovakva se nesreća može desiti bilo kome. Čitavo smo se vrijeme oslanjali na činjenicu da se ipak, kao ljudi, možemo i moramo oslanjati jedni na druge. Naši su sugrađani i ovaj put pokazali lavovsko srce, al se ipak nadamo da slično il isto iskustvo stanara opožarene zgrade neće morati dijeliti nitko. Nadamo se također da smo, u prvom redu podrškom, bar malo ublažili teške dane i tjedne svih stanara, te im želimo što sretan i što skoriji povratak u obnovljene domove.

Share.

Comments are closed.