kopija-od-mck-200310-34Jedna od osnovnih djelatnosti Crvenog križa je osposobljavanje za pružanje prve pomoći. U razvijenim zemljama, 5% stanovništva obučeno je za pružanje prve pomoći, i taj postotak predstavlja standard. Kod nas, nakon ukidanja obvezne nastave iz tog predmeta, broj osposobljenih osoba za pružanje prve pomoći znatno je opao.

GDCK Labin provodi obuku iz prve pomoći kroz svoj Program rada, a provode je licencirani predavači (liječnici i laici) kroz slijedeće djelatnosti:

  • osposobljavanje mladih za pružanje prve pomoći putem tečajeva i natjecanja,
  • obuka polaznika auto škola iz predmeta “Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći”,
  • obuka djelatnika poduzeća sukladno Zakonu o zaštiti na radu
  • tečajevi za građanstvo, volontere i sl.

U školskoj godini 2009/10. tečaj prve pomoći završilo je 60 učenika osnovnih škola (OŠ “I.L.Ribar” Labin, OŠ M.Vlačića Labin te OŠ “V.Š.Pajo” Nedešćina). Formirane su dvije ekipe podmlatka Crvenog križa koje su vještine odmjerile na školskom natjecanju održanom 20.03.2010.g.. Pobjednička ekipa OŠ “I.L.Ribar” Labin sudjelovala je 10.04. na međužupanijskom natjecanju u Karlovcu, na kojem je zauzela 6.mjesto.

Iste godine organiziran je i tečaj za grupu zainteresiranih učenika SŠ “M.Blažina” Labin, no nije dovršen.

U školskoj godini 2010/11. tečaj prve pomoći organiziran je u 6 razrednih odijeljenja (sedmi razredi) u svim osnovnim školama Labinštine, i još uvijek je u tijeku.

Tečaj prve pomoći organiziran je i za zainteresirane učesnike prošlogodišnjeg Ljetnog kampa prijateljstva Duga u Tunarici, te ga je pohađalo 15 djece.

U sklopu polaženja auto škole, tečaj prve pomoći za vozače vozila na motorni pogon odslušao je 181 kandidat, a s područja zaštite na radu 21 osoba iz 10 poduzeća odnosno obrta.

Pri GDCK Labin, aktivno je troje liječnika – predavača prve pomoći, te četvoro predavača – laika, dok je četvoro volontera osposobljeno za realistično prikazivanje ozljeda.  Četvoro volontera GDCK Labin članovi su županijskog interventnog tima za djelovanje u katastrofama.

Share.

Comments are closed.